Rowkowanie wykonujemy nożami najlepszej jakości, ostrzenie noży następuje na kątowej szlifierce diamentowej w związku z czym, rowki na całej długości i obwodzie walca są gładkie. Dzięki technologii rowkowania, walce podczas użytkowania utrzymują jednakową i dokładną głębokość rowków na całym obwodzie, zachowując należyte parametry – kąt ostrza, grzbietu, pochylenie, lustro.
Dużą zaletą walców rowkowanych w naszej firmie jest minimalne i dokładne szlifowanie powierzchniowe, oraz wprowadzanie noży rowkujących w poprzednie rowki, w efekcie następuje jedynie mały ubytek średnicy walca, co przedłuża żywotność oraz chroni koła zębate przed czołowaniem i wymianą.
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące rowkowania walców lub pozostałej części oferty, nie wachaj się z nami skontaktować.
Wynik pracy powierzchni walców rowkowanych zależy nie tylko od wielkości nacisku wywieranego na mlewo, ale również w znacznej mierze od kształtu rowków znajdujących się na obwodzie walców mielących. Poprzez odpowiedni dobór kształtu, ilości rowków oraz innych parametrów, można osiągnąć taki stopień rozdrobnienia produktów przemiału, jaki jest potrzebny dla danego pasażu przemiałowego i danego gatunku zboża.
s – wielkość rowka |
α – kąt ostrza |
β – kąt grzbietu |
γ – kąt rowka |
h – głębokość rowka |
Sr – szerokość płaszczyzny rowka |
r – promień dna rowka |
Aby uzyskać zamierzony efekt drobnienia należy zastosować odpowiedni układ:
Układ ostrze na ostrze – zastosowanie głównie przy śrutowaniu pszenicy w pierwszych pasażach, które mają dostarczyć dużo kaszek i miałów przy równoczesnym ograniczeniu ilości wytwarzanej mąki.
Układ ostrze na grzbiet – stosuje się do końcowych pasaży śrutowych, na których wymiela się otręby przez oddzielanie od łuski przylegających jeszcze do niej resztek cząstek bielma.
Układ grzbiet na ostrze – nie daje dobrych wyników przemiału, rozcieranie mlewa przytrzymywanego przez ostrza walca wolnobieżnego powoduje nadmierne kruszenie i rozcieranie łuski ziarnowej, trudnej do oddzielenia podczas odsiewania.
Układ grzbiet na grzbiet – zastosowanie głównie przy przemiale płaskim żyta, otrzymuje się mniej kaszek i miałów niż przy układzie ostrze na ostrze, natomiast ilość otrzymywanej gładkiej mąki jest bardzo duża.